Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Presentació a la Diputació de Lleida de la 25a edició de la Fira de l’Oli Verd de Maials

Tindrà lloc els dies 19 i 20 de novembre i commemorarà el 70è aniversari de la creació de l'escola Otogesa

DIMECRES 16 NOVEMBRE 2022

El vicepresident primer, Jordi Latorre, l'alcalde de Maials, David Masot, i el president de la Cooperativa de Maials, Francesc Teixidó, han presentat aquest dimecres la vint-i-cinquena edició de la Fira de l'Oli Verd de Maials, que se celebrarà en aquest municipi els dies 19 i 20 de novembre amb prop un centenar d'expositors.

Durant la seva intervenció, Jordi Latorre ha recordat el vincle que uneix la Diputació de Lleida amb Maials, municipi en el qual hi ha el camp experimental en què es fan estudis d'oli, ametlla i tòfona, "per la qual cosa, Maials no deixa ser un dels epicentres de l'activitat agrària de la Diputació".

David Masot ha volgut posar en valor la celebració del 70è aniversari de l'escola Otogesa "que, per a un poble com el nostre, de gairebé 1.000 habitants, és molt important". Per celebrar-ho, el segon dia es farà una jornada de portes obertes. També s'ha referit a una de les activitats més destacades de la fira, com és l'acte d'investidura de l'Amic de l'Oli 2022, que aquest any recau en tots aquells que van fer possible aquesta Fira; Ajuntament i Cooperativa de l'any 1998, en commemoració del 25è aniversari, encapçalats per qui aleshores n'era l'alcalde, Francesc Vilasetrú, i qui presidia la Cooperativa, Joan Segura.

Per la seva banda, Francesc Teixidó ha explicat que enguany la campanya és fluixa i que només s'arribarà entre el 40 i el 50% de la producció, degut a les altes temperatures i la manca d'aigua. Això, ha explicat, suposarà que no es pugui exportar l'oli a l'estranger, especialment a Itàlia. De cara a les dues jornades de Fira esperen vendre uns 15.000 litres d'oli. Per a aquest campanya, el preu de venda en Cooperativa serà de 5,20 el litre, o sigui, de 26 € la garrafa de 5 litres.

La segona jornada de la fira comptarà també, en sessió matinal, amb la primera de les dos jornades tècniques que s'organitzen. En aquest cas, sobre 'El conreu de la tòfona negra: una alternativa per a nous regadius', a càrrec de l'investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Daniel Oliach, amb col·laboració de la Diputació de Lleida i l'IRTA, que es farà a la Sala de la Societat.

Seguirà amb el taller 'El gust per la xocolata, la gran desconeguda'; una visita guiada per la Vilaclosa, i un taller de maridatge de vins i formatges a càrrec del Celler Matallonga.

Posteriorment, se celebrarà, a la Sala de la Societat, la segona jornada sota el títol 'Olis Premium, noves tendències. La nova DUN 2023-27, com afectarà l'olivera i l'ametller', a càrrec de l'enginyer agrònom i investigador especialista en olivicultura i eleotècnia, Agustí Romero Aroca, i el secretari tècnic de JARC-COAG, Jordi Vidal Molins, amb la col·laboració de l'Escola Agrària de les Borges Blanques.

La jornada clourà amb un taller de maridatge de cervesa artesana i pastisseria, a càrrec de Torrent Malt & Brew Master SL i Pa i Pastissos M. Serra, a la sala de conferències de la Fira, i un concert especial per commemorar el 25è aniversari de la Fira, amb Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

La segona jornada comptarà amb una visita guiada per la Vilaclosa; un taller tast de licors a càrrec d'Elixirs de Ponent; la jornada tècnica 'Aprèn a tastar professionalment l'oli' i tast guiat a càrrec de la membre del Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya, Pilar Pardell Pons, i la col·laboració de l'Escola Agrària de les Borges Blanques; i el lliurament d'obsequis als expositors i l'acte de clausura, a càrrec del president de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida, Jaume Saltó.

Durant els dos dies hi haurà jornades de portes obertes a la Cooperativa del Camp, visita al museu de Cal Cabalesila, exposició de joguines del Museu de Nines, exposició de manualitats i tallers infantils.

Text i fotos: DIPUTACIÓ DE LLEIDA

 

 

Galeria d'imatges