La 26a Fira de l’Oli Verd de Maials aplegarà prop d’un centenar d’expositors i tindrà com a reclams Nandu Jubany i Alfred Rodríguez Picó
El cuiner serà investit com Amic de l’Oli 2023 per utilitzar oli de Maials en els seus restaurants i el meteoròleg parlarà sobre la sequera i el canvi climàtic en una jornada PATT. El certamen se celebrarà el cap de setmana vinent i oferirà esmorzars populars a la Cooperativa, visites guiades a la Vilaclosa, presentacions de llibres, maridatges, tastos, tallers i xarrades, entre d’altres activitats.
DIMECRES 15 NOVEMBRE 2023
La Fira de l’Oli Verd de Maials celebrarà aquest cap de setmana la seva 26a edició, que arriba farcida d’activitats i que comptarà com a reclam amb noms com el cuiner Nandu Jubany i el meteoròleg Alfred Rodríguez Picó. Organitzada per l’Ajuntament, amb la Cooperativa del Camp Foment Maialenc com a col·laborador principal, la fira aplegarà prop d’un centenar d’expositors.
L’alcalde de Maials, David Masot, ha destacat que la fira d’enguany està marcada per les dificultats habituals del sector, però agreujades per la sequera, fet que ha derivat en una molt mala collita d’olives per segona campanyes consecutiva. Malgrat això, Masot ha dit que, gràcies al reg de suport, hi haurà oli per tal que tothom qui vulgui en pugui comprar, un criteri que ha compartit el president de la Cooperativa del Camp Foment Maialenc, Francesc Teixidó.
Tot plegat en una edició que representa superar els 25 anys de trajectòria, amb la qual cosa la Fira de l’Oli Verd de Maials ha esdevingut un referent en què hi tenen cabuda activitats tan emblemàtiques com els esmorzars populars a la Cooperativa, les visites guiades a la Vilaclosa, presentacions de llibres, maridatges, tastos i degustacions amb diversos productes, i activitats més especialitzades, com tallers o xarrades.
Entrant en detall en la programació, els actes començaran dissabte a la Cooperativa amb un esmorzar popular amb oli d’oliva verge extra nou, que donarà pas a la inauguració oficial, presidida per Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat, i que comptarà amb l’actuació de la Colla Gegantera.
Per a la tarda de dissabte hi ha programada una visita guiada per la Vilaclosa, a càrrec dels membres de l’Associació Cultural La Capitonya; la jornada PATT ‘Sequera i canvi climàtic. Què hi ha de veritat? Com ens preparem els pagesos per conrear l’olivera i la fruita seca?’, a càrrec del meteoròleg Alfred Rodríguez Picó; la presentació del llibre ‘Una Terra d’Oli’, d’Ignasi Revés; i un taller-tast de melmelades artesanes a càrrec de Melmelades Torres Roca. També es farà l’acte d’Investidura de l’Amic de l’Oli 2023, una distinció que ha recaigut en el reconegut cuiner Nandu Jubany, de Can Jubany, com a ambaixador a tots el seus restaurants de l’oli de Maials. Ja a la nit, l’Associació de Joves ha programat una actuació del monologuista David Sas, organitzat per l’Associació de Joves de Maials, a la Societat.
Passant al diumenge, el dia tornarà a començar amb un esmorzar popular a la Cooperativa. Al llarg del matí, es podrà gaudir, entre d’altres actes, de l’activitat ‘Maials d’oli, viure l’experiència de conèixer com es fa l’oli en la fase més natural: de l’arbre a la cooperativa’, organitzada pel CCE de Maials i guiada per Albert Viladegut i Jordi Jové. També es farà el taller ‘El gust per la xocolata, la gran desconeguda’, a càrrec de Xavier Palau, de Pangea Chocolate; la presentació del llibre ‘Mares’, a càrrec de l’escriptora maialenca Sonia Quer; una visita guiada per la Vilaclosa amb Mercè Quer; i un taller-maridatge de vi i formatge, a càrrec del Celler Matallonga de Fulleda i Montllobé d’Aitona.
El programa de tarda inclou la jornada tècnica ‘Aprèn a tastar professionalment l’oli, un tast guiat a càrrec de Pilar Pardell; i la presentació del llibre ‘La Colometa’, de Maria Carme Trilla. L’acte de cloenda anirà a càrrec José Crespín, subdelegat del Govern a Lleida.
A més, durant els dos dies de la Fira hi haurà jornades de portes obertes a la Cooperativa del Camp (d’11 del matí a 8 del vespre); una exposició dels pintors locals Julià Florensa i Ventura Sabaté; el tour virtual de ‘Bugada i safareig al Segrià’ del Consell Comarcal del Segrià; visites al Museu de Cal Cabalesila; una exposició de joguines a càrrec de Mercè Prats al Museu de Nines; una exposició de manualitats que realitzen al Centre de Serveis; i tallers infantils d’elaboracions amb arenes de colors, a l’expositor Taller de Arenas, i de terrisseria, a l’expositor de Terrisseries Ventura.
Podeu consultar el programa al document adjunt o en aquest ENLLAÇ.